MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 березня 2018

1701 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 березня

День народження української поетеси Ліни Костенко: історія, життя, найкращі твори

19 березня – день народження видатної української письменниці Ліни Василівни Костенко. Їй виповнюється 88 років. У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго вилучена з літературного процесу. У 1963 році зняли зі друку книжку віршів "Зоряний інтеґрал", а книжку "Княжа гора" зняли із верстки. 1968-го написала листи на захист В'ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті "Літературна Україна". Після цього ім'я Ліни Костенко в радянській пресі довгі роки не згадувалося. У 1987 році Костенко видала роман у віршах "Маруся Чурай", за який була удостоєна Шевченківської премії. 

Чому відомий бойовий льотчик Волошин міг закінчити життя самогубством. РОЗСЛІДУВАННЯ

Це якась абсолютно жахлива історія. Покінчив життя самогубством Владислав Волошин – відомий бойовий льотчик, герой війни на Донбасі. У 2014 році його штурмовик збили російські окупанти й колаборанти. Він катапультувався на ворожій території. Із травмованою рукою дістався своїх позицій. Згодом демобілізувався. Повернувся до Миколаєва. Торік був призначений керівником Миколаївського аеропорту. А два місяці тому миколаївський журналіст Андрій Лохматов зробив резонансне розслідування. Про те, як оточення голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка організувало тендерну оборудку на ремонті аеропорту.

Анатомія фейку: як тисячі користувачів соцмереж залюбки дозволяють пошити себе в дурні

Ця проблема не нова – фейкові новини в інтернеті існують стільки, скільки існує сам інтернет. Одначе нині, завдяки механізмові роботи репостів і ретвітів, а також дедалі більшій кількості користувачів, набагато легше поширювати неправдиву інформацію заради монетизації трафіку або інших цілей. Цукерберг заявив, що вкотре змінить стрічку, щоби зменшити число фейків. Але навіть мій профіль із трохи більш як трьома сотнями друзів підійшов для поширення свідомо фейкової новини про перемогу на всесвітній олімпіаді з мемів у Горішніх Плавнях зі 100500 учасниками із 9000 країн світу. Жодні інструменти позначення фейків не переможуть бажання ділитися інформацією, що викликає емоції.

Язык мой: промовиста різниця між мовною (й не тільки) поведінкою українців і росіян

Пригадую, як років із п’ятдесят тому тітка Тодоска щонайбільше дозволяла собі напідпитку сказати: "От ці кацапи: тільки штокають і какають", – і весело реготала. Але боронь боже, щоб вона почала кепкувати з конкретного росіянина, навіть якщо й справді не дуже розуміла, що саме він торочить. І не те щоб вона чогось боялася – була вона людина вільна й досить розкута, – але попри всю її розкутість було в ній щось таке… або, може, краще сказати – не було в ній отого… Навіть не знаю, як це пояснити. Скромність? Делікатність? Шляхетність? Відсутність отих (притаманних, перепрошую, всім "свєрхчелавєкам") безсоромності, презирства, нахабства?

Білозерська: Якби за роки існування суверенної України Донбас вдалося українізувати, ця війна була б неможливою

Публікуємо серію невеликих інтерв’ю з українцями, які свідомо пішли на фронт і зараз воюють на Донбасі з російсько-окупаційними військами.  Наша сьогоднішня героїня – Олена Білозерська, бойчиня Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор", віднедавна – офіцерка ЗСУ. ... "Місцеве населення на Донбасі поки що у більшості своїй не стало проукраїнським, але вже перестало бути проросійським. Люди втомилися від війни і будуть молитися на будь-яку владу, яка наведе порядок.  В цілому – настрої населення міняються на краще. Навіть зовні – все частіше на вулицях прифронтових міст можна зустріти хлопця в футболці з тризубом або дівчину у вишиванці".

Поетичне кіно на могилі Махна в Парижі. ФОТО

У Парижі потрапили на могилу Махна. Це не окремий склеп чи пам’ятник, а ніша чи то шухлядка в окремому будинку з кількома ярусами таких шухлядок. Довго шукали на цих поверхах, знайшли, gps допоміг хоч із "під‘їздом" споруди у центрі цвинтаря Пер-Лашез. Підіймаємося, а там – поетичне кіно. Ледь прив’ялі синьо-жовті троянди, мішечок рідної землі, тарілка, на якій Махно у мальвах. І написи маркерами "Смерть буржуям!" "Воля або смерть!" "Мой дєдушка был махновец", "Нестор, помним, уважаем", "You inspire our hearts". Найбільше розчулив герб України, роль якого виконують приклеєні до стіни 10 копійок. Чи 25.

Циркулярна економіка: чверть тістечка і половина шоколадки – безкоштовно й без докорів сумління

Народжуйте дітей. Діти вас врятують. Вони зітруть всі ваші докори сумління. Вони перетворять ваш гастромазохізм на щасливу пісню впевненого в собі гедоніста-ласувальника (є таке слово? нема? ну, значить уже є). Вони змусять вас забути про катастрофічне розповзання ваших форм (по всіх куточках планети) і змусять згадати, що ваші далекі родичі за троюрідним прадідом володіли першими цукровими заводами нашої солодкої країни. Адже з дітьми все просто. Настає певний момент, коли ви можете доїдати ласощі, які щодня лишаються після їхніх оргіастичних бенкетів. Чверть тістечка стабільно ваша. Половину шоколадки щотижня можете записати собі на баланс.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини